Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Undervisningen *

Vi skaber mening og sammenhæng gennem den tværfaglige, projektbaserede og praksisnære undervisning!

Måden, man underviser på i folkeskolen, har i virkeligheden ændret sig meget lidt gennem sin mangeårige historie, og der undervises mange steder fortsat primært med udgangspunkt i, at eleverne sidder ned og lytter passivt på en stol ved et bord.

 

Vi vil mere end det!

 

Gennem den projektbaserede og praksisnære læring er vejen anderledes inddragende og aktiv for jeres barn.

Vores målsætning er at skabe forståelse for, at verden skal forme læring og læring skal forme verden.

 

Vi ønsker med andre ord at skabe bedre sammenhæng og meningsdannelse for skolens elever. Denne arbejdsform skaber en tættere kobling mellem det, der sker i skolen og det liv, jeres børn lever uden for skolens rammer, så de i højere grad kan danne mening. Verden uden for skolens mure er netop ikke delt op i små dele, som vi kender det fra fagrækken, hvor de går fra det ene fag til det næste; en skoledag med mange skift og hvor meningen og sammenhængen kan være svær at få øje på.

Fremtiden kalder på unge, som kan reflektere over deres omverden og som kan indgå i sociale og faglige fællesskaber om løsningen af en problemstilling og derfor har vi taget en anden tilgang til læring på Egebjerg Skole.

 

I praksis lærer eleverne at betragte fagene som værktøjer, der har en naturlig sammenhæng med hinanden og derfor ikke let kan adskilles, når vi prøver at forstå, hvordan verden hænger sammen:

 

•    Vi arbejder tværfagligt, projektbaseret og praksisnært

•    Vi er undersøgende og vi stiller kritiske spørgsmål i vores søgen efter svar

•    Vi fordyber os og belyser problemstillinger

•    Vi videndeler og tænker løsningsorienteret

•    Vi har en høj grad af elevinddragelse, som motiverer og engagerer

•    Vi skaber mening og sammenhæng

•    Eleverne lærer at lære

•    Læring og motivation gennem hånd, hjerte og hjerne

 

Denne undervisningsform beror på en høj grad af struktur og forudsigelighed!

 

For at sikre dette, udarbejder lærerne detaljerede og ambitiøse projektbeskrivelser, som beskriver

•    Hvad eleverne skal lære

•    Hvordan de skal lære det

•    Hvilke fag der inddrages

•    Hvem de skal samarbejde med om det

•    Hvordan deres læringsforløb skal præsenteres.

 

Vi tror på, at denne arbejdsform kan skabe langt mere tryghed for alle børn, uanset om man er sårbar eller står stærkt i livet. Det gør vi, fordi vi netop arbejder så struktureret og fordi eleverne har langt færre skift i løbet af skoledagen og dermed mulig- hed for fordybelse.

Hvert af skoleårets fem projekter er bygget op omkring et engagerende spørgsmål, som eleverne er med til at udfolde og søge svar på. Undervisningen tilrettelægges sådan, at læringen sker via muligheden for at undersøge, undre sig og bruge deres kritiske sans, og der skal lægges op til, at eleverne kan lære gennem praksis via konkrete materialer og oplevelser. Projekterne forholder sig til jeres børns omverden og de har stor medbestemmelse i valget af projektemner, de gerne vil lære om.

Vi arbejder for, at eleverne får en oplevelse af, at deres aftryk på verden nytter og at deres faglige, personlige og sociale udvikling er vigtig, både for dem selv og for deltagelse i den verden og skole, de er en del af. Vi ser det som vores opgave at give skolens elever kompetencer, viden og mod til at deltage i demokratiets udvikling og omsorg for den verden, de bor i.

Eleverne samarbejder med hinanden i opgaveløsningen. Den pro- jektorienterede og praksisnære undervisning giver mulighed for nye relationer og andre roller for eleverne, hvor igennem trivslen øges både for den enkelte og for alle som fællesskab uanset om man er højt begavet eller har brug for ekstra hjælp til at lære.

Hvert projekt afsluttes med en fremvisning. Det kan være for andre klasser, andre skoler, for forældre og bedsteforældre, eksterne samarbejdspartnere, for lokalsamfundet m.m. Det vigtige her er, at eleverne styrkes i at reflektere over og kommunikere om deres læring.